3 - Zjednotenie a útecha

Ešte skoro ráno, zobudilo Feanorov tábor, trúbenie na poplach, lebo Morgoth sa dozvedel o ich príchode a myslel si, že ich ľahko porazí. Tak, v čase keď ešte na oblohe nebolo ani Arien ani Tiliona, odohrala sa v mieste kde sa Noldor po príchode utáborili, Bitka pod hviezdami. No Noldor boli ešte neunavený bremenom Stredozeme a tak nad Morgothovým vojskom rýchlo zvíťazili a Feanor v predstave, že môže poraziť Morgotha  sám, hnal škretov až k Morgothovým bránam. Keď to však Morgoth zbadal poslal proti nemu svojich balrogov a aj keď bol Feanor silný, bol by tam zahynul, keby mu na pomoc nepomohli jeho synovia a neušli od brán Angbandu. Keď sa zastavili aby ošetrili otcovi rany, utŕžené v boji, zistili že je neskoro. Rany z boja boli smrteľné a tak Feanorovi zostával čas iba na posledné slová synom a Eilonwe, ktorá prišla s nimi. Trikrát preklial meno Morgotha a zaprisahal svojich synov aj Eilonwe, aby neporušili prísahu a pomstili ho. Keď skonal, nebol žiadny pohreb a nenašiel sa ani hrob v ktorom by spočinul, pretože jeho vnútorný plameň bol tak silný, že sa jeho telo rozpadlo na prach a ten bol rozviaty na mnohé miesta a po Feanorovi nezostalo ani pamiatky. Keď prišli do tábora, nasledoval ich posol Morgothov a pobral sa s nimi vyjednávať. Maedhros ho naoko počúval a privolil na stretnutie, no nešiel sám, ale z väčšou družinou ako mal. Podobne uvažoval aj nepriateľ a tak bol Maedhros napadnutý, jeho družina pobitá a jeho jediného ako zajtca priviedli to Angbandu. Vtedy sa jeho bratia stiahli a vybudovali opevnenie v Hithlume, a nespúšťali oko z brány Morgothovej pevnosti.

Tieto časy, keď sa Eilonwe musela obávať o život Maedhrosa, znášala len ťažko. Útechu nehľadala v jeho bratoch, lebo ich nikdy neobľubovala tak ako jeho, no jedného večera sa rozhodla pre vec, ktorá ju stála časť jej povesti a duše, ale nikdy nikto nepočul, že by ju ľutovala.

Ten večer teda vyšla zo svojich komnát, prešla mnohé chodby a jej čierne šaty sa ťahali ďaleko za ňou. Prišli až ku komnatám ktoré obýval Maglor, druhý najmladší syn Feanora, veľký spevák a hráč na rôzne hudobné nástroje, najviac podobný Maedhrosovi. Chvíľu potom čo zaklopala, jej Maglor otvoril vo večerných nohaviciach a bez tuniky. To ako ho zbadalo v nej pohlo niečo čo v sebe predtým nevidela a tak sa stalo ešte viac ako chcela.

„Poď so mnou, uteš ma a ja uteším teba.“ Zašepkala keď ju pozval dnu. „Obaja vieme aké ťažké sú časy a nikto by nám nemal vyčítať nič čo sa má stať.“

Po tých slovách k nemu podišla a rozopla si čiernu látku, ktorá ju zahaľovala. Maglorovi sa síce v mysli chvíľu premietali dôvody, prečo by nemal podísť bližšie no vášeň a bolesť jeho vnútra vyhrala. Tú noc teda zdieľal lože s krásnou Noldo, no nebolo to posledný krát.

Keď to Hithlumu došli zvesti o tom, že Fingolfinov pochod prišiel do Stredozeme, prepadol Feanorových synov strach, pretože vedeli čo svojou zradou spôsobili. Z rodu Fingolfina totiž mnohí zahynuli, no matka Eilonwe priviedla na svet chlapca, ktorého pomenovala Ecthelion a ktorému boli určené vykonať mnohé veci, a i smrť mu bola určená hneď na začiatku, lebo osudy všetkých poznajú Valar. Eilonwe však nevedela čo sa stalo z jej rodinou a tak sa stále modlila u Valar a Ilúvatara o ich život.

Vtedy teda, po neúspešnom pokuse vylákať Morgotha z brán Angbandu, utáboril sa Fingolfinov zástup oproti pevnosti Feanorových synov a noc osvetľoval Tilion. Ani jeden tábor sa však nechcel stretnúť s tým druhým a tak Noldor vyčkávali. Vtedy sa Fingon, Fingolfinov syn, dopočul o zajatí Maehrosa a keďže bývali priateľmi rozhodol sa zachrániť ho. Šiel smerom do Angbandu no nemal ani poňatie kde by sa mohol jeho priateľ nachádzať. V stave najväčšej úzkosti, teda začal spievať starú elfskú pieseň a Maedhros mu i vo svojich mukách odpovedal. I keď ho našiel začal znova zúfať, lebo Maedhros bol prikovaný v skale, vysoko, kde by sa nikdy nedostal. Maedhros ho prosila aby ho zabil a ukončil jeho trápenie, no Fingon ešte raz zavolal k Manwemu a ten poslal orla, ktorý vyniesol Fingona hore, kde musel Maedhrosovi odťať ruku, lebo inak by ho nevyslobodil.

Tento skutok spojil rozdelené tábory Noldor a Maedhros sa stal dobrým bojovníkom i z druhou rukou a tiež známym ako Maedhros Jednoruký.